Zapiekane Ziti

zitiPasta al forno, zwana również „zapiekane ziti”, to jeden z klasyków kuchni włoskiej, który posiada swoją historię, pisaną przez seti lat i setki różnych receptur tego przepisu, w zależności od regionu, w którym była przyrządzana. Pasta al forno, czy zapiekane ziti, to raczej technika pieczenia, niż konkretny przepis. Jest to wynik kreatywności kucharza i dostępności składników.
Powstanie tej potrawy datuje się na średniowiecze i czasy Renesansu, gdzie była serwowana na salonach ludzi możnych, skąd powędrowała do szerokiej masy odbiorców. Dzisiaj, jest to danie silnie zakorzenione w południowych Włoszech – Sycylii, Kampanii, gdzie jest bardzo popularne, a mnogość możliwości przygotowania pieczonego ziti, zależy właściwie tylko od wyobraźni kucharza.

Przepis:
Makaron ugotować al dente (około 8 minut).
Cebulę posiekać i zbrązowić na oliwie, dodać mięso, zesmażyć, dodać pomidory i dusić około 20 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć makaron, przetykając liśćmi bazylii. Na makaron wyłożyć sos pomidorowy, następnie porwaną na małe kawałki mozzarellę. Całość posypać tartym parmezanem. Przykryć i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C. piekarnika. Zapiekać 30 minut.
Podawać jako danie główne.