Gulasz na ostro

Gulasz czosnkowy

GulaszSkładniki:

12 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 70 dag mięsa gulaszowego (wołowe lub wieprzowe), 1 cebula, szklanka czerwonego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, szklanka mrożonego groszku, 2 łyżki pietruszki zielonej, tymianek, szałwia, sól i pieprz.

Przepis na gulasz:

1. W rondlu podsmaż na oleju posiekany drobno czosnek oraz cebulę na złoty kolor.

2. Mięso pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, obsmaż na niewielkiej ilości oleju na patelni, dodaj do rondla.

3. Dodaj po łyżeczce szałwii i tymianku, podsmażaj przez kilka minut.

4. Dodaj wino, koncentrat i szklankę wody, doprowadź do wrzenia.

5. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, duś na małym ogniu, aż składniki zmiękną.

6. Pod koniec dodaj groszek.

Gulasz chili

Składniki na 2 porcje:

2 steki z polędwicy wołowej, 1 czerwona cebula, puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki oleju, 15-20 sztuk suszonych papryczek chili ze słoika, łyżka papryki słodkiej, sól i pieprz

Przepis na gulasz:

1. Podgrzej połowę oleju na patelni i obsmaż steki. Zdejmij mięso z patelni i dopraw solą i pieprzem.
2. Na pozostałym oleju zarumień posiekaną cebulę, dodaj pokrojone chili, wymieszaj.
3. Dodaj pomidory, duś chwilę na małym ogniu.
4. Mięso pokrój na paski, dodaj do warzyw, przypraw papryką, wlej pół szklanki wody.
5. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Dolewaj wody w razie potrzeby.

Gulasz wołowy po węgiersku

Przepis na gulasz węgierski:

1. W zawieszonym nad niewielkim ogniskiem kociołku rozpuść smalec i obsmaż na nim na złoto posiekaną cebulę. Podlej dwiema łyżkami wody i dodaj paprykę w proszku, mieszając odparuj.

2. Dodaj do kociołka pokrojoną w kostkę wołowinę, obsmaż na rumiano.

3. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i warzywa, pokrojone pomidory bez skórki oraz jedną pokrojoną w paski paprykę.

4. Smaż chwilę, dopraw do smaku i zalej wodą. Duś na niewielkim ogniu, w razie potrzeby uzupełniając wodę.

5. Kiedy mięso zmięknie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.