- Liczba osób: 3-4
- Czas przygotowania: 10min.
- Czas gotowania: 40min.
- Gotowe w: 50min.
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 posiekana cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 ostra papryczka (wielkość w/g gustu ostrości)
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów w zalewie
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chilli w proszku
W większości przepisów na chilli con carne, jego podstawą jest wołowina, papryka chilli, bulion oraz przyprawy i tak zapewne wymyślono to danie w oryginale – wg fachowej literatury jest to danie teksańskie inspirowane kuchnią meksykańską, chociaż niektóre źródła wywodzą je z Hiszpanii.
Jednak historia chilli con carne sięga dalej. jedna z legend mówi, że przepis na tę potrawę został podyktowany hiszpańskiej zakonnicy Marii, przez jej ducha, który opuścił ciało i spotkał się z Indianami, aby szerzyć wśród nich chrześcijaństwo. Niezależnie od pochodzenia, chilli con carne w 1977 roku, zostało uznane za oficjalne danie stanu Texas, gdzie odbywają się liczne festiwale chili.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić na grube kawałki. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem. Podsmażyć, ale bez przypalania, dodać wołowinę.
Jak mięso zbrązowieje dodać pulpę pomidorową, i gotować 30 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku przyprawami, dodać fasolę i dusić około 10 minut.
Podawać jako samodzielne danie lub z ryżem…