Meksykańska zupa fasolowa

zupa

Liczba osób : 3-4

Czas przygotowania : 10m

Czas gotowania : 30m

Gotowe w : 40m

Składniki

  •     600 ml bulionu drobiowego
  •     500 ml przecieru pomidorowego Passata
  •     100 g makaronu
  •     300 g kapusty
  •     1 puszka czerwonej fasoli
  •     1 czerwona cebula
  •     1 mały seler
  •     2 marchewki
  •     2 ząbki czosnku
  •     1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  •     1/2 łyżeczki oregano
  •     kilka lisków świeżego tymianku
  •     sól morska, pieprz

Cebulę obrać z łupiny, pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupiny i zmiażdżyć.
Liście kapusty umyć i poszatkować. Seler i marchewkę obrać i pokroić w talarki.
Fasolę przepłukać.
W garnku zagotować bulion, następnie dodać cebulę, seler i marchew. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, makaron, kapustę, fasolę, czosnek oraz zioła. Całość oprószyć solą i pieprzem, po czym  zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić  kolejne 20 minut.
Gotową zupę udekorować posiekaną natką pietruszki.