Liczba osób : 3-4
Czas przygotowania : 10m
Czas gotowania : 30m
Gotowe w : 40m
Składniki
- 600 ml bulionu drobiowego
- 500 ml przecieru pomidorowego Passata
- 100 g makaronu
- 300 g kapusty
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 1 mały seler
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- kilka lisków świeżego tymianku
- sól morska, pieprz
Cebulę obrać z łupiny, pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupiny i zmiażdżyć.
Liście kapusty umyć i poszatkować. Seler i marchewkę obrać i pokroić w talarki.
Fasolę przepłukać.
W garnku zagotować bulion, następnie dodać cebulę, seler i marchew. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, makaron, kapustę, fasolę, czosnek oraz zioła. Całość oprószyć solą i pieprzem, po czym zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić kolejne 20 minut.
Gotową zupę udekorować posiekaną natką pietruszki.