- 1 kg mięsa ( łopatka lub karczek )
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- strączek papryki ( najlepiej ostrej chili )
- 1/2 litra bulionu wołowego
- szczypta zmielonego kminku i papryki
- sól, pieprz, pieprz cayenne ( pieprz najlepiej świeżo zmielony)
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę, cebulę, czosnek posiekać.
Na rozgrzany garnek z oliwą wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić.
Dodąc mięso i obsmażyć je.
Włożyć posiekaną paprykę i całość podlać bulionem.Dusić około 1 godziny.
Dołożyć do mięsa pomidory,fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez ok 30 minut.
Na koniec przyprawić kminkiem,papryką,piprzem i pieprzem cayenne oraz ewentualnie dosolić.
Chili podawać z białym pieczywem.
Potrawa na około 8-10 porcji.