Licza osób : 2
Czas przygotowania : 10m
Czas gotowania : 15m
Gotowe w : 25m
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
200 g pieczarek
100 g śmietany
3 cebule szalotki
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wołowinę pokroić na grubsze paski, usuwając tłuszcz. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Smażyć przez 5 minut.
Dodać posiekaną cebulę i pieczarki, smażyć 5 minut, zmniejszyć ogień. Wlać wino, całość oprószyć solą i pieprzem, dusić przez 15 minut.
Odlać odrobinę sosu, połączyć ze śmietaną i wlać ponownie na patelnię. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia.
Podawać z ryżem lub makaronem, posypane świeżą natką pietruszki.