Prawie każdy naród może pochwalić się całą listą charakterystycznych dla swojego regionu dań. Polska z pewnością nie odstaje na tle innych krajów nie tylko europejskich. Nasze pierogi, schabowe z kapustą, czy bigos są często nie do pobicia, a i dania te są doceniane przez obcokrajowców.
Prawie każdy naród może pochwalić się całą listą charakterystycznych dla swojego regionu dań. Polska z pewnością nie odstaje na tle innych krajów nie tylko europejskich. Nasze pierogi, schabowe z kapustą, czy bigos są często nie do pobicia, a i dania te są doceniane przez obcokrajowców. Wydaje się jednak, że Polska pod względem kuchni ma jednego poważnego konkurenta. Są nim oczywiście Włochy z ich daniami, które oczywiście dawno przestały być dla nas orientalne, niemniej jednak cały czas zyskują na popularności.
Pizza, spaghetti, tortellini, lasagne – to tylko kilka przykładów dań, którymi zachwycają się podniebienia ludzi na całym świecie. Siłą kuchni włoskiej jest jednak nie tylko sam smak. Dania te bowiem są często oparte na makaronach, a przez to – wbrew powszechnym stereotypom – nie powodują otyłości. Makaron zrobiony „al dente” sprawia, że organizm człowieka musi zużyć dodatkową energię, by dobrze go strawić. Tym samym – dobrze zrobione spaghetti jest dużo mniej tuczące niż wiele innych potraw.
Najpopularniejszym włoskim daniem jest jednak bez wątpienia pizza. Co ciekawe – w Polsce wygląda ona trochę inaczej. Typowa włoska pizza ma jeden rozmiar, jest zawsze zrobiona na cienkim cieście i jest co najwyżej lekko ozdobiona dodatkami. Nie podaje się też do niej sosów. Co jednak najważniejsze – cały czas powala smakiem. Istnieje w Polsce kilka restauracji, w których można zjeść tradycyjną włoską pizzę, niemniej jednak należą one do rzadkości.
Nie da się ukryć – kuchnia włoska zalicza się do najwspanialszych na całym świecie.