Sałatka z kiełbasą chorizo i pomidorami

chorizo pomidorJest szczyt sezonu grillowego i pomidorowego, zatem:

Liczba osób: 2-3
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 0 min.
Gotowe w: 20 min.

Składniki

  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 opakowania pomidorków koktajlowych)
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 100 g zielonych oliwek
  • opakowanie mixu sałat
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Kiełbasę pokroić na grubsze plastry, następnie na ćwiartki. Oliwki na połówki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Pomidory, sparzyć, usunąć skórę, pokroić na ósemki. Jeżeli używamy pomidorów koktajlowych, nie kroić ich tylko podać w całości.
W małej miseczce połączyć ocet i oliwę, dodać sól i pieprz.
Wszystkie składniki umieścić w misce. Polać dressingiem, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Podawać posypane świeżo posiekaną bazylią.