Jest szczyt sezonu grillowego i pomidorowego, zatem:
Liczba osób: 2-3
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 0 min.
Gotowe w: 20 min.
Składniki
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 opakowania pomidorków koktajlowych)
- 200 g kiełbasy chorizo
- 100 g zielonych oliwek
- opakowanie mixu sałat
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki octu balsamicznego
- garść świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Kiełbasę pokroić na grubsze plastry, następnie na ćwiartki. Oliwki na połówki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Pomidory, sparzyć, usunąć skórę, pokroić na ósemki. Jeżeli używamy pomidorów koktajlowych, nie kroić ich tylko podać w całości.
W małej miseczce połączyć ocet i oliwę, dodać sól i pieprz.
Wszystkie składniki umieścić w misce. Polać dressingiem, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Podawać posypane świeżo posiekaną bazylią.