Tortilla to znany na świecie rodzaj placka kukurydzianego stworzonego w Meksyku.
Dzisiaj tortillę przygotowuje się najczęściej z dodatkiem mąki pszennej pod różnymi postaciami.
Składniki
- 2 pełnoziarniste tortille
- 1 wędzona pierś kurczaka
- 2 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki pikantnego pomidorowego chutneya
- garść świeżego szpinaku
- garść kolendry
- 4 liście sałaty rzymskiej
- sól, pieprz
Pomidora pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić na ćwiartki.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w paski.
W misce wymieszać pomidora, ogórka, cebulę z pomidorowym chutneyem i świeżymi ziołami. Wszystko oprószyć solą i pieprzem.
Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z połową salsy.
Na tortilli ułożyć po 2 liście sałaty, następnie plastry avocado i kurczaka z salsą. Całość oprószyć solą i pieprzem, po czym mocno owinąć .
Gotową tortillę z wędzonym kurczakiem podawać pozostałą salsą.