- 10 dag masła lub margaryny
- 12 dag cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 2 jajka
- 6 łyżek mleka
- 22 dag mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 dag polewy z ciemnej czekolady
- 12 dag polewy z białej czekolady
Sposób przyrządzania:
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą, kremową masę. Ucierając, wbijać po jednym jajku, dolać mleko, dosypać mąkę, proszek budyniowy, kakao i proszek do pieczenia. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim z przygotowanego ciasta zrobić, na przykład łyżką osiem krążków. Blachę wstawić do piekarnika. Piec 12 minut Wyjąć gotowe ciasteczka, ostudzić na kratce kuchennej. Polewy umieścić w gorącej kąpieli wodnej i mieszając stopić. Połowę ciasteczek posmarować polewą z białej czekolady, drugą połowę – polewą z ciemnej czekolady. Pozostałą jasną i ciemną polewę włożyć do osobnych woreczków foliowych, wyciąć w nich maleńkie dziurki. Na ciasteczka pokryte ciemną polewą wycisnąć paseczki jasnej polewy, na ciasteczka pokryte polewą jasną – paseczki ciemnej. Paseczki delikatnie rozciągnąć, na przykład drewnianą szpileczką, aby powstały dekoracyjne fale. Następnie ciasteczka pozostawić do czasu, aż polewa całkowicie na nich zastygnie.