Amerykańskie ciasteczka

ciasteczkaSkładniki:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 22 dag mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag polewy z ciemnej czekolady
  • 12 dag polewy z białej czekolady

Sposób przyrządzania:
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą, kremową masę. Ucierając, wbijać po jednym jajku, dolać mleko, dosypać mąkę, proszek budyniowy, kakao i proszek do pieczenia. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim z przygotowanego ciasta zrobić, na przykład łyżką osiem krążków. Blachę wstawić do piekarnika. Piec 12 minut Wyjąć gotowe ciasteczka, ostudzić na kratce kuchennej. Polewy umieścić w gorącej kąpieli wodnej i mieszając stopić. Połowę ciasteczek posmarować polewą z białej czekolady, drugą połowę – polewą z ciemnej czekolady. Pozostałą jasną i ciemną polewę włożyć do osobnych woreczków foliowych, wyciąć w nich maleńkie dziurki. Na ciasteczka pokryte ciemną polewą wycisnąć paseczki jasnej polewy, na ciasteczka pokryte polewą jasną – paseczki ciemnej. Paseczki delikatnie rozciągnąć, na przykład drewnianą szpileczką, aby powstały dekoracyjne fale. Następnie ciasteczka pozostawić do czasu, aż polewa całkowicie na nich zastygnie.