- 2 wędzone kiełbasy
- 400 g brązowego ryżu
- 2 puszki pomidorów (w kawałkach)
- 4 szklanki wody
- 2 papryczki jalapeno
- 1 dymka
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- garść natki pietruszki
- kilka liści świeżej bazylii
- kilka liści świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
Jambalaya to danie składające się głównie z ryżu. Jest to potrawa powstała w wyniku fuzji kilku kuchni. Odczuwalny jest wpływ kuchni hiszpańskiej, można więc uznać, że jambalaya jest kuzynką słynnej paelli. Rozpoznać można także elementy kuchni kreolskiej lub francuskiej. Skład tego dnia jest zależny od pochodzenia przepisu.
Kiełbasę pokroić na plasterki. Zioła i dymkę posiekać.
Zieloną paprykę i papryczkę jalapeno umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać.
Cebulę i czosnek obrać z łupiny i posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z masłem. Dodać kiełbasę i smażyć, aż zbrązowieje.
Dodać cebulę, dymkę, zieloną papryką i jalapeno oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory, miód, liście laurowe, chili, tymianek i bazylię. Smażyć około 2 minut, po czym dodać ryż i wlać wodę, całość doprawić solą i pieprzem cayenne. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 25-30 minut, aż ryż będzie miękki.
Gotowe danie posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.