Składniki: pół kilo wołowiny, 2 papryki, 2 pomidory, 1 czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, majeranek, olej na kluski: szklanka mąki pszennej, sól, ciepła woda.
Przepis na gulasz:
- Umyj mięso, osusz je i pokrój w gulaszową kostkę.
- W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso, obsmaż, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż chwilę.
- Zalej mięso połową szklanki wody i duś na małym ogniu przez pół godziny.
- Sparz i obierz pomidory, oczyść papryki i pokrój je w paski.
- Do rondla dodaj pokrojone papryki i pomidory, duś pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Dopraw gulasz papryką, solą, pieprzem i majerankiem.
- Przesiej mąkę na blat, dodaj szczyptę soli i około 1/3 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto, uformuj z niego cienkie wałeczki i pokrój ukośnie, by powstały kluski.
- Wrzuć kluski do gulaszu, dodając szklankę gorącej wody, gotuj przez kilka minut.
- Przed podaniem posyp gulasz natką pietruszki.
Wersja ze śliwkami węgierkami
Przepis typowo budapesztańskiej kuchni. Serwowany w prawie każdej tamtejszej restauracji.
Składniki: 70 dag wołowiny gulaszowej, 30dag śliwek węgierek, 1 cebula, 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego, 3 łyżki oleju, łyżka mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 4 goździki, sól i pieprz.
Przepis na gulasz:
- Umyj i osusz mięso, pokrój w gulaszową kostkę, oprósz mąką.
- Obsmaż mięso w rondlu na oleju, dodaj posiekaną cebulę, smaż jeszcze chwilę.
- Zalej mięso winem, dodaj goździki, cynamon, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu.
- Śliwki umyj, przepołów i usuń pestki. Kiedy mięso zmięknie, dodaj owoce do rondla i duś jeszcze 15 minut.
- Dopraw gulasz do smaku i zdejmij z ognia.