Pudding z żurawinami

(1)_ pudding-1489679_960_720 (385x252)– 1/2 szkl. mleka
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 jajka
– 1/8 kostki masła
– 3/4 szkl. cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 szkl. żurawin
– 1/2 szkl. orzechów (najlepiej laskowych)
– 2 szkl. zmiksowanych biszkoptów

Sos:
– 1/2 szkl. cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3/4 szkl. wody
– 1/2 szkl. żurawin
– 1 łyżka masła

Miksować kolejno składniki: mleko, wanilię, jajka, masło, cukier i szczyptę soli, miksując aż powstanie gładka masa. Dodać oczyszczone żurawiny i orzechy. Znów zmiksować. Wymieszać z biszkoptami. Przełożyć ciasto na wytłuszczoną blachę i piec  w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.
Przygotować sos. Zmiksować wszystkie składniki. Przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia, wciąż mieszając i dodać masło.
Upieczony placek pokroić w kwadraty i polać ciepłym sosem.

Jeśli lubisz potrawy mleczne, ale przerzuciłeś się na wegetarianizm, zobacz przepis na mleko jaglane. Proste i pożywne.