Gulasz węgierski to potrawa o podwójnej genezie. W swojej tradycyjnej węgierskiej formie była to zupa z dodatkiem mięsa. Dzisiaj, niezależnie od tego czy uważamy go za zupę gulaszowa czy bardziej treściwą potrawę, to w obu formach kluczowym składnikiem jest papryka i spora ilość wołowiny.
Składniki:
- kilogram serc drobiowych,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 papryka czerwona,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki mąki,
- 50ml śmietanki,
- olej do smażenia,
- liść laurowy,
- majeranek,
- ziele angielskie,
- papryka słodka i ostra,
- sól i pieprz
1. Serca oczyść, usuń tłuste części, dokładnie umyj i odsącz.
2. W garnku rozgrzej olej, obsmaż serca, dodaj posiekane cebule i 3 ząbki czosnku oraz startą na grubych oczkach marchew. Przypraw majerankiem, oprósz solą i pieprzem, smaż chwilę.
3. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, podsmaż. Zalej wodą, wrzuć 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej i 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki (w zależności od upodobań lub nie dodawaj jeśli potrawę mają jeść dzieci).
4. Doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez około 30 minut, aż serca będą miękkie, w razie potrzeby uzupełniając wodę.
5. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięte pozostałe ząbki czosnku, pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
6. Zagotuj, wlej mąkę dokładnie wymieszaną z wodą i śmietanką, mieszając doprowadź do wrzenia, gotuj 2 minuty.
7. Podawaj z ziemniakami, kaszą, bądź pieczywem, w towarzystwie sałatki z buraczków lub kiszonych ogórków.