Czy jesteś jedną z osób, które nie wyobrażają sobie spotkania rodzinnego bez eksperymentów kulinarnych? Jeżeli chcesz w tym roku zaskoczyć gości, możesz przyrządzić nasz pomysł na łososia. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy błyskawicznie.
Pomysł na łososia w cieście francuskim
Składniki:
- 200 g filetów z łososia,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 50 g płatków migdałowych,
- ząbek czosnku,
- 200 g startego sera,
- 1/3 łyżki oliwy z oliwek,
- garść listków bazylii,
- jajko,
- sól
Uprażone na patelni płatki migdałowe zmiksuj z listkami bazylii, czosnkiem, serem oraz oliwą z oliwek na gładką masę. Tak przygotowane pesto posól do smaku. Na cieście francuskim ułóż filety łososia i posmaruj przygotowaną zieloną masą. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi – aby lepiej się trzymały, możesz posmarować je białkiem lub wodą. Roladkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponacinaj w ozdobny wzór. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Pomysł na łososia w orzechowej panierce
Składniki:
- 400 g łososia,
- 100 masła,
- 3 łyżki musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 4 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz
W jednej miseczce wymieszaj roztopione masło, musztardę i miód, a w drugiej tartą bułkę, orzechy i pietruszkę. Filety łososia pokrój na paski i dopraw przyprawami. Następnie wysmaruj każdy kawałek mieszanką miodowo – musztardową i odstaw na 15 do 30 minut. Posyp rybę mieszanką z drugiej miseczki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Pomysł na łososia w sosie porowo – winnym
Składniki:
- 600 g filetów z łososia,
- 2 pory,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 150 ml śmietany 30 %,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- cytryna,
- 50 g masła,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz
Filety przypraw solą oraz pieprzem, odstaw na 30 minut do lodówki. Por pokrój w krążki, czosnek utrzyj z odrobiną soli, a następnie podsmaż wszystko na odrobinie masła. Gdy czosnek się zeszkli, dolej wino i podgrzewaj, aż wygotuje się połowa płynu. Dodaj śmietanę i duś całość przez około 10 minut, dopraw do smaku. Na oliwie z oliwek usmaż filety łososia. Podawaj z odrobiną sosu porowo-winnego, udekoruj cytryną, pomidorkami i posiekaną pietruszką.
Pamiętaj przyozdobić świąteczny stół w różne dewocjonalia, tak by zapewnić odpowiednią atmosferę!