filety z indyka(należy je podzielić na małe kawałki) albo skrzydła
szklanka oliwy z oliwek
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
łyżeczka chili lub suszonej papryki czerwonej
majeranek (według uznania)
szczypta lubczyku
sól i pieprz (według uznania)
trzy ząbki czosnku
jedna mała cebula
jeden mały pomidor
ostra lub łagodna papryka (według gustu)
garść drylowanych oliwek
żółty ser
Przygotowanie:
1. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami i zmielonym czosnkiem. Posmarować drób.
2. Plastry cebuli, pokrojoną paprykę i pomidora podsmażyć na patelni. Zarumienionymi obłożyć indyka
3. Dodać pokrojone oliwki
4. Wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym
5. Posypać startym żółtym serem
Podawać z ryżem gotowanym w bulionie.