Żeberka po karaibsku

karaibskieSkładniki

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 kg lekko kwaśnych jabłek
  • 300 ml soku ananasowego
  • 2 cebule szalotki
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 łyżki mieszanki przypraw
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki ciemnej melasy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Mieszanka przypraw:

  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonych pietruszki
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki chili
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Wszystkie przyprawy połączyć. Mieszankę można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 miesięcy.

Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na średniej wielkości kawałki.

Następnie rozgrzać olej na dużej patelni, dodać jabłka, posiekaną cebulę, starty imbir i smażyć przez 4 minuty. Dodać mieszankę przypraw, ketchup, melasę, sok ananasowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać żeberka, całość przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, obracając od czasu do czasu, aż żeberka będą miękkie, a sos zredukowany.

W międzyczasie nastawić piekarnik do rozgrzania na 180 stopni.

Po 30 minutach wszystko przełożyć do naczynia do zapiekania. Żeberka skropić oliwą, polać połową sosu.

Włożyć do nagrzanego piekarnika bez przykrycia na 15 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę, żeby zrumieniły się z obu stron.

Gotowe podawać polane pozostałym sosem. Można serwować same z dipem albo frytkami, ryżem lub pure ziemniaczanym.

Żeberka idealnie uzupełniają się też z samymi warzywami, na przykład fasolką szparagową czy grilowaną kolbą kukurydzy.