Pomysł na łososia – zaskocz gości w święta

lososCzy jesteś jedną z osób, które nie wyobrażają sobie spotkania rodzinnego bez eksperymentów kulinarnych? Jeżeli chcesz w tym roku zaskoczyć gości, możesz przyrządzić nasz pomysł na łososia. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy błyskawicznie.

Pomysł na łososia w cieście francuskim

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • ząbek czosnku,
  • 200 g startego sera,
  • 1/3 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść listków bazylii,
  • jajko,
  • sól

Uprażone na patelni płatki migdałowe zmiksuj z listkami bazylii, czosnkiem, serem oraz oliwą z oliwek na gładką masę. Tak przygotowane pesto posól do smaku. Na cieście francuskim ułóż filety łososia i posmaruj przygotowaną zieloną masą. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi – aby lepiej się trzymały, możesz posmarować je białkiem lub wodą. Roladkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponacinaj w ozdobny wzór. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Pomysł na łososia w orzechowej panierce

Składniki:

  • 400 g łososia,
  • 100 masła,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz

W jednej miseczce wymieszaj roztopione masło, musztardę i miód, a w drugiej tartą bułkę, orzechy i pietruszkę. Filety łososia pokrój na paski i dopraw przyprawami. Następnie wysmaruj każdy kawałek mieszanką miodowo – musztardową i odstaw na 15 do 30 minut. Posyp rybę mieszanką z drugiej miseczki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Pomysł na łososia w sosie porowo – winnym

Składniki:

  • 600 g filetów z łososia,
  • 2 pory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 150 ml śmietany 30 %,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • cytryna,
  • 50 g masła,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Filety przypraw solą oraz pieprzem, odstaw na 30 minut do lodówki. Por pokrój w krążki, czosnek utrzyj z odrobiną soli, a następnie podsmaż wszystko na odrobinie masła. Gdy czosnek się zeszkli, dolej wino i podgrzewaj, aż wygotuje się połowa płynu. Dodaj śmietanę i duś całość przez około 10 minut, dopraw do smaku. Na oliwie z oliwek usmaż filety łososia. Podawaj z odrobiną sosu porowo-winnego, udekoruj cytryną, pomidorkami i posiekaną pietruszką.

Pamiętaj przyozdobić świąteczny stół w różne dewocjonalia, tak by zapewnić odpowiednią atmosferę!