Lipoliza – gdy za dużo jedliśmy

(1)_ bathroom-scale-1149265_960_720 (385x121)W nauce, lipoliza to proces rozkładu hydrolitycznego triacyloglicerolu (trójglicerydu) w tkance tłuszczowej prowadzący do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu, które uwolnione do krwioobiegu, wychwytywane są przez większość tkanek (za wyjątkiem mózgu i erytrocytów) i estryfikowane do acylogliceroli lub utleniane jako główne źródło energetyczne do dwutlenku węgla i wody.

Dziś pod pojęciem Lipoliza rozumie się nowoczesną metodę medycyny estetycznej pozwalającą na bezoperacyjną redukcję tkanki tłuszczowej. Jest to doskonała metoda dla pacjentów, którzy chcą pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu i jednocześnie chcą uniknąć procedury chirurgicznej- liposukcji.

Substancje stosowane w lipolizie podawane są metodą wielu wstrzyknięć na obszarze podlegającym leczeniu w odległości co 1,0-1,5 cm. Wstrzyknięcia wykonuje się podskórnie, bezpośrednio w warstwę tkanki tłuszczowej.

Fosfatydylocholina PPC podawana w tkankę tłuszczową powoduje rozerwanie komórek tłuszczowych (adipocytów) Po wniknięciu do komórki wywołuje rozpad trójglicerydów. Następnie wraz z lipoproteinami jest transportowana do wątroby, gdzie następuje rozpad tłuszczów i wydalanie ich z organizmu.

Do 24 godzin po zabiegu nie należy spożywać alkoholu, aspiryny i innych niesterydowych leków przeciwzapalnych. Bezpośrednio po podaniu preparatu może pojawić się rumień, świąd czy siniak, oraz miejscowy obrzęk skóry, mogący utrzymywać się do 3 tygodni. W trzeciej lub czwartej dobie mogą pojawić się stolce tłuszczowe. Od 2 do 4 tygodni mogą utrzymywać się niewielkie zgrubienia podskórne w miejscu wstrzyknięcia preparatu.

Medycyna naturalna - zobacz porady