Keftedes czyli greckie klopsiki

Licza osób : 2-3
Czas przygotowania : 10m
Czas gotowania : 20m
Gotowe w : 30m

Składniki

500 g drobno mielonej wołowiny
2 kromki lekko czerstwego chleba
2 jajka
2 cebule
garść świeżej pietruszki
garść świeżych liści mięty
łyżka suszonego tymianku
łyżka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz

W dużej misce wymieszać ręcznie mieloną wołowinę z dwoma jajkami. Całość przełożyć do blendera.
Dodać tymianek, oregano, posiekaną świeżo miętę i pietruszkę oraz porwane 2 kromki chleba bez skóry. Mieszać składniki przez około 30 sekund. Mieszankę mięsa i ziół przełożyć ponownie do miski.
Posiekać 2 cebule i dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Uformować małe klopsiki, najlepiej różnej wielkośći, żeby można je było wykorzystać zarówno do obiadu jak i jako dodatek do sałatki. Klopsiki nie mogą być jednak za grube.
Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oliwy z oliwek smażyć keftedes, aż zbrązowieje i wewnątrz mięso nie będzie różowe.
Gotowe można podawać z frytami lub ziemniakami oraz sosem tzatziki lub jogurtem greckim.