Dzisiaj 3 różne przepisy na połączenie gulaszu z warzywami.Wołowy gulasz z warzywami
Gulasz wołowy z pomidorami kukurydzą
Składniki: 60dag wołowiny, puszka pomidorów w zalewie, puszka kukurydzy, liść laurowy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, po pół łyżeczki chili mielonego i tymianku, łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka mąki, sól i pieprz, olej
Przepis na gulasz wołowy z kukurydzą.
- Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je w dużą kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na rozgrzanym w rondlu oleju.
- Dodaj mięso, obsmaż na złoto.
- Dodaj rozdrobnione pomidory oraz przyprawy, duś na małym ogniu pod przykryciem.
- Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj osączoną kukurydzę, duś przez kilka minut.
- Gulasz zagęść mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, zagotuj ciągle mieszając.
Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub ryżem
Wołowy gulasz po cygańsku
Składniki: 80dag mięsa wołowego, olej, 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 1 ostra papryczka chili, 3 cebule, 3 żabki czosnku, 2 szklanki wołowego bulionu (bądź wody), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka słodkiej papryki, majeranek, sól i pieprz
Przepis na gulasz:
- Umytą wołowinę osusz i pokrój w kostkę, zarumień w rondlu na oleju.
- Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę, duś na małym ogniu przez około 15 minut.
- Dodaj słodką paprykę, bulion, koncentrat, drobno posiekaną ostrą papryczkę, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę do miękkości mięsa.
- Podawaj z ziemniakami, kluskami lub pieczywem.
Wołowy gulasz węgiersko-polski
Składniki: 1,5kg wołowiny, 3 papryki, 4 duże pomidory, 3 cebule, 6 ząbków czosnku, łyżeczka papryki ostrej, po łyżce majeranku, kminu i cząbru, 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 1 1/2 szklanki bulionu, sól i pieprz
Przepis na gulasz:
- Mięso pokrój w dużą kostkę, wymieszaj z posiekaną cebulą i czosnkiem, odstaw na min. godzinę do lodówki.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
- Na rozgrzanym oleju na złoty kolor podsmaż mięso razem z cebulą i czosnkiem, dodaj przyprawy, zalej winem i odrobiną bulionu. Duś pod przykryciem na małym ogniu.
- Po upływie 30 minut dodaj paprykę i pomidory, duś do miękkości wszystkich składników uzupełniając płyn bulionem w niewielkich ilościach. Pod koniec dopraw do smaku.