Wołowy gulasz z warzywami

gulasz z ryżemDzisiaj 3 różne przepisy na połączenie gulaszu z warzywami.Wołowy gulasz z warzywami

Gulasz wołowy z pomidorami kukurydzą

Składniki: 60dag wołowiny, puszka pomidorów w zalewie, puszka kukurydzy, liść laurowy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, po pół łyżeczki chili mielonego i tymianku, łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka mąki, sól i pieprz, olej

Przepis na gulasz wołowy z kukurydzą.

  1. Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je w dużą kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na rozgrzanym w rondlu oleju.
  3. Dodaj mięso, obsmaż na złoto.
  4. Dodaj rozdrobnione pomidory oraz przyprawy, duś na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj osączoną kukurydzę, duś przez kilka minut.
  6. Gulasz zagęść mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, zagotuj ciągle mieszając.

Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub ryżem

Wołowy gulasz po cygańsku

Składniki: 80dag mięsa wołowego, olej, 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 1 ostra papryczka chili, 3 cebule, 3 żabki czosnku, 2 szklanki wołowego bulionu (bądź wody), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka słodkiej papryki, majeranek, sól i pieprz

Przepis na gulasz:

  1. Umytą wołowinę osusz i pokrój w kostkę, zarumień w rondlu na oleju.
  2. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę, duś na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Dodaj słodką paprykę, bulion, koncentrat, drobno posiekaną ostrą papryczkę, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę do miękkości mięsa.
  5. Podawaj z ziemniakami, kluskami lub pieczywem.

Wołowy gulasz węgiersko-polski

Składniki: 1,5kg wołowiny, 3 papryki, 4 duże pomidory, 3 cebule, 6 ząbków czosnku, łyżeczka papryki ostrej, po łyżce majeranku, kminu i cząbru, 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 1 1/2 szklanki bulionu, sól i pieprz

Przepis na gulasz:

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę, wymieszaj z posiekaną cebulą i czosnkiem, odstaw na min. godzinę do lodówki.
  2. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
  3. Na rozgrzanym oleju na złoty kolor podsmaż mięso razem z cebulą i czosnkiem, dodaj przyprawy, zalej winem i odrobiną bulionu. Duś pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Po upływie 30 minut dodaj paprykę i pomidory, duś do miękkości wszystkich składników uzupełniając płyn bulionem w niewielkich ilościach. Pod koniec dopraw do smaku.