Sałatka Cezar

salatkaSkładniki:

– 2 główki sałaty rzymskiej
– 1/4 szklanki oliwy
– 3-4 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
– 2 jajka
– sos worcester
– 1 cytryna
– sól i pieprz
– 1/2 szklanki parmezanu

Umyj i osusz młode, jasne liście ze środka główki. Włóż na 15-20 minut do lodówki (muszą być zimne!). Chleb wymieszaj z roztartym czosnkiem i 2 łyżkami oliwy i usmaż lub podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Jeśli smażysz grzanki na patelni, czosnek wrzuć na samym końcu, aby się nie przypalił. Sałatę polej resztą oliwy, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i sos worcester, wbij 2 jajka ?coddled? (włóż jajka do wrzącej wody i gotuj 1 minutę lub zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Istotą jajka ?coddled? jest to, aby nie tylko żółtko było płynne, ale i znaczna część białka). Sałatę wymieszaj, posyp grzankami i parmezanem.