Czy jedzenie z mikrofalowki może jeszcze być zdrowe?

(1)_ microwave-29056_960_720 (385x259)Obalamy mity:

To nieprawda, że każdy posiłek odgrzewany w mikrofalówce traci na wartości odżywczej. Do trwałości mitów o złej jakości pożywienia z „mikrofali” przyczynia się… To nieprawda, że każdy posiłek odgrzewany w mikrofalówce traci na wartości odżywczej. Do trwałości mitów o złej jakości pożywienia z „mikrofali” przyczynia się w dużej mierze zwyczaj odgrzewania w ten sposób produktów o typowo fast-foodowym charakterze. Jednak czy pełnowartościowy i przyrządzony wcześniej z dbałością o zróżnicowanie odżywcze posiłek zachowa swoją jakość po tego typu podgrzaniu? Specjaliści są zdania, że jest to możliwe.

1. Przede wszystkim zadbaj o czystość w kuchence.
Czysta kuchenka mikrofalowa to podstawa – najlepiej czyścić ją od środka rozcieńczonym płynem do naczyń lub mydłem kuchennym.

2. Nigdy nie używaj naczyń metalowych.
Tego rodzaju naczynia wstawione do kuchenki mikrofalowej odbijają jej fale. Mogą przez to doprowadzić do zapłonu iskry, a co za tym idzie – do pożaru.

3. Naczynia szklane i żaroodporne odpowiedzią na zapotrzebowanie użytkowników mikrofali.
Specjalnie z myślą o wszystkich użytkownikach kuchenek mikrofalowych, którzy korzystają z urządzeń nawet częściej, niż raz dziennie, powstają kolejne linie nowoczesnych i bezpiecznych naczyń żaroodpornych. Z powodzeniem możesz również stosować naczynia z grubego szkła – tworzywa, które na pewno nie wejdzie w reakcję z potrawami i zapewni odpowiednie podgrzanie pożywienia bez niechcianych efektów.

Niezależnie od bezpieczeństwa, jakie zapewniają odpowiednio dobrane naczynia do mikrofali pamiętaj o tym, aby nie przesadzać z częstotliwością stosowania kuchenki mikrofalowej. Na dłuższą metę nie zapewni ona bowiem 100% zachowanych składników odżywczych w odgrzewanych posiłkach.