Lasagne Amerykańska

lasagnaSkładniki:
 0.45 kg mielonej wołowiny
1 cebula ( lub 2 mniejsze) pokroić drobno
2 ząbki czosnku zmiażdżonego
1 łyżka świeżej pokrojonej bazylii
1 łyżka suchego oregano
2 łyżki brązowego cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 puszka skrojonych na kawałeczki pomidorów ( diced tomato)
2 (6 ounce) puszki przecier pomidorowy

12 suchych lasagna makaronów
2 jajka ubite
1-2 szklanki ricotta sera (1 pint)
1/2 szklanki sera parmezan
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka soli
½ kg mozzarella sera startego
pieczarki pokrojone- jeśli ktoś zechce dołożyć (to opcja – moja modyfikacja)

Przygotowanie:
Zmielone mięso przesmażyć w większym garnku i odlać zbędny tłuszcz. Podsmażyć cebule i czosnek dołożyć do mięsa. To samo zrobić z pieczarkami. Dodać do wszystkiego 1/1/2 łyżeczki soli, brązowy cukier, bazylie, oregano, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki i dobrze wymieszać.
W dużym garnku ugotować makaron i osuszyć ściereczką.
W następnym naczyniu ubić 2 jajka i dołożyć ricotta ser, pietruszkę, 1 łyżeczkę soli, ser parmezan i delikatnie wymieszać. Na dużą głęboką, żaroodporną foremkę układać makaron i rozkładać równo i proporcjonalnie: mięso (2/3) i 1/3 sera z jajkami, warstwę posypać startym mozzarella serem i układać kolejna warstwę makaronu mięsa + jajek z serem + ser żółty. Na końcową warstwę makaronu posypać ser i polać pasta pomidorowa i znów lekko poprószyć serem. Foremkę przykryć folia aluminiowa i włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok 1 godz. i 15 min. zapiec.
Podawać nie wcześniej niż po 10 minutach po wyciągnięciu z piekarnika.

Zobacz też przepis na lasagne wegetariańską .