Gulasz wołowy z kluskami

gulaszSkładniki: pół kilo wołowiny, 2 papryki, 2 pomidory, 1 czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, majeranek, olej na kluski: szklanka mąki pszennej, sól, ciepła woda.

Przepis na gulasz:

  1. Umyj mięso, osusz je i pokrój w gulaszową kostkę.
  2. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso, obsmaż, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż chwilę.
  3. Zalej mięso połową szklanki wody i duś na małym ogniu przez pół godziny.
  4. Sparz i obierz pomidory, oczyść papryki i pokrój je w paski.
  5. Do rondla dodaj pokrojone papryki i pomidory, duś pod przykryciem do miękkości mięsa.
  6. Dopraw gulasz papryką, solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Przesiej mąkę na blat, dodaj szczyptę soli i około 1/3 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto, uformuj z niego cienkie wałeczki i pokrój ukośnie, by powstały kluski.
  8. Wrzuć kluski do gulaszu, dodając szklankę gorącej wody, gotuj przez kilka minut.
  9. Przed podaniem posyp gulasz natką pietruszki.

Wersja ze śliwkami węgierkami

Przepis typowo budapesztańskiej kuchni. Serwowany w prawie każdej tamtejszej restauracji.

Składniki: 70 dag wołowiny gulaszowej, 30dag śliwek węgierek, 1 cebula, 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego, 3 łyżki oleju, łyżka mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 4 goździki, sól i pieprz.

Przepis na gulasz:

  1. Umyj i osusz mięso, pokrój w gulaszową kostkę, oprósz mąką.
  2. Obsmaż mięso w rondlu na oleju, dodaj posiekaną cebulę, smaż jeszcze chwilę.
  3. Zalej mięso winem, dodaj goździki, cynamon, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Śliwki umyj, przepołów i usuń pestki. Kiedy mięso zmięknie, dodaj owoce do rondla i duś jeszcze 15 minut.
  5. Dopraw gulasz do smaku i zdejmij z ognia.