Dietetyka a zdrowie

(1)_ tape-403586_960_720 (385x256)Dla ludzi szczególne znaczenie ma odżywianie się w formie codziennego jedzenia i picia. W ten sposób dostarcza swojemu ciału niezbędnych składników do jego regeneracji i wzrostu. Przeciętna osoba rocznie zjada prawie 1 tonę jedzenia, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym balastem.   Dla ludzi szczególne znaczenie ma odżywianie się w formie codziennego jedzenia i picia. W ten sposób dostarcza swojemu ciału niezbędnych składników do jego regeneracji i wzrostu. Przeciętna osoba rocznie zjada prawie 1 tonę jedzenia, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym balastem.
Człowiek bez picia może przeżyć 2 do 4 dni, bez jedzenia przestaje żyć po 7 – 10 dniach. Pomijając specyficzne sytuacje (niektóre choroby, chwilowy priorytet wyższych zadań, świadomą głodówkę), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak zazwyczaj czynimy. Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do spożycia. Niewiele osób może samemu i dla siebie wytwarzać żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkich rodzajów pokarmu.
Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są potrzebne do wyprodukowania domowej żywności. We współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny przemysł spożywczy wsparty interesami korporacji, reklamami i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść (sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”, wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia.