Chili con carne

(1)_ mexican-food-266228_960_720 (385x289)Składniki:

  •  1 kg mięsa ( łopatka lub karczek )
  •  2 puszki czerwonej fasoli
  •  1 puszka kukurydzy
  •  1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • strączek papryki ( najlepiej ostrej chili )
  •  1/2 litra bulionu wołowego
  •  szczypta zmielonego kminku i papryki
  •  sól, pieprz, pieprz cayenne ( pieprz najlepiej świeżo zmielony)

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostkę, cebulę, czosnek posiekać.
Na rozgrzany garnek z oliwą wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić.
Dodąc mięso i obsmażyć je.
Włożyć posiekaną paprykę i całość podlać bulionem.Dusić około 1 godziny.
Dołożyć do mięsa pomidory,fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez ok 30 minut.
Na koniec przyprawić kminkiem,papryką,piprzem i pieprzem cayenne oraz ewentualnie dosolić.
Chili podawać z białym pieczywem.
Potrawa na około 8-10 porcji.