2 pomysły na obiad dla całej rodziny

Święta, urodziny czy rocznice to idealne okazje do rodzinnych spotkań. W te dni nawet najdalej mieszkający członkowie rodziny przyjeżdżają, aby w gronie najbliższych spędzić szczególny czas. Jeżeli jesteś Panią Domu, zapewne za całe przygotowania jesteś odpowiedzialna właśnie Ty. Specjalnie z myślą o takich uroczystościach przygotowaliśmy dla Ciebie 2 pomysły na obiad dla całej rodziny.

Ciekawe pomysły na obiad dla całej rodziny

Jedną z tradycyjnych potraw jest schabowy, ale ty na pewno chcesz zaserwować gościom coś nowego. Sprawdź nasze pomysły na obiad dla całej rodziny, a zaskoczysz wszystkich niezwykłymi i pysznymi daniami.

Roladki ze śliwkami i serem brie

roladkiPrzygotuj:

  • schab bez kości
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g sera brie
  • tymianek
  • startą skórkę z połowy cytryny
  • powidła śliwkowe
  • 350 ml bulionu
  • mąkę
  • masło
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • sól i pieprz

Suszone śliwki pokrój na połówki i zalej czerwonym winem. Potłucz kotlety i przypraw solą oraz pieprzem. Śliwki odsącz i wymieszaj z połową łyżeczki tymianku, skórką z cytryny oraz łyżką powideł śliwkowych. Na każdej porcji mięsa połóż plasterek sera brie oraz łyżeczkę śliwkowego farszu. Zawiń roladki, a następnie smaż na oliwie z oliwek. Gdy zrobią się rumiane, przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodaj łyżkę mąki oraz 2 łyżki masła – zrób zasmażkę. Następnie wlej wino, w którym namaczałaś śliwki oraz bulion, dopraw do smaku. Wymieszaj aż powstanie sos, którym polejesz roladki.

Filet z mintaja w orzechowej panierce

Przygotuj:

  • filety z mintaja
  • sok z jednej cytryny
  • jajko
  • bułkę tartą
  • pokruszone orzechy (np. ziemne)
  • olej
  • sól i pieprz

Odmrożone filety osusz przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie skrop sokiem z cytryn i przypraw. Odstaw na 30 minut, aby nabrały smaku. Bułkę tartą wymieszaj z orzechami. Gotowy filet maczaj w jajku i obtaczaj w przygotowanej panierce. Smaż na oleju na złoty kolor.

Smacznego!